Denna vecka uppmärksammar vi Banned Books Week. Veckan är en årligt återkommande internationell kampanj som lyfter frågor om censur och yttrandefrihet, med fokus på böcker som förbjudits eller censurerats i olika länder.
I Mediateket har böcker som förbjudits eller censurerats någonstans i världen under veckan fått en framträdande plats. Vår skolbibliotekarie Agnes påpekar vikten av att uppmärksamma förbjuden litteratur.
— Det handlar om allas rätt till olika perspektiv och berättelser. Det är viktigt att uppmärksamma att det vi tar för givet inte är självklart överallt i världen, och påminna om att det är upp till oss själva om det kommer fortsätta vara så.
Arbetet med förbjudna böcker har även integrerats i undervisningen på olika vis.
— Genom att arbeta med banned books blir det konkret och tydligt för eleverna hur människors demokratiska rättigheter beskärs i olika delar av världen. Arbetet ledde till intressanta diskussioner i klassrummet om kvinnors rättigheter, sexualitet och regimkritik, säger Lilian, lärare i svenska och religionskunskap.
På Barn- och fritidsprogrammet har eleverna arbetat med förbjudna barnböcker. Klara och Saga, elever i BF24, berättar att de tidigare visste att böcker har förbjudits eller censurerats i världen, men inte på vilka grunder eller i vilken utsträckning. Arbetet har stärkt dem i övertygelsen om att man inte ska förbjuda böcker, även om de behandlar hemska eller kontroversiella ämnen.
— Världen är inte perfekt, så det behöver inte alla böcker heller vara, säger Saga.